Ketel- en rookgasafvoervervanging in Alkmaars VvE-complex

Ketel- en rookgasafvoervervanging in Alkmaars VvE-complex

In een VvE-complex in Alkmaar zijn de bestaande ketels voor de individuele verwarming van 74 koopappartementen vervangen door Nefit ProLine NxT HR-ketels. Het bestaande collectieve rookgasafvoersysteem per strang – een onderdruksysteem – maakte bovendien plaats voor een concentrisch CLV-overdruksysteem.

 

Het project

  • Complex met 74 koopappartementen
  • Aanleg van een concentrisch CLV-overdruksysteem
  • Verwijdering van bestaande HR-ketels
  • Plaatsing van nieuwe Nefit ProLine NxT HR-ketels
  • De ideale projectketel in de vervangingsmarkt
  • Compact en energiezuinig
  • Eenvoudig te plaatsen en te onderhouden

Situaties als deze komen nog zeer regelmatig voor. Woningeigenaren hebben het voornemen om in hun complex de HR-ketels te vervangen. Maar binnen de VvE weet men niet dat je niet zomaar de nieuwe generatie HR-ketels kunt aansluiten op een onderdruksysteem. En het gaat nog wel eens fout als een bewoner in zijn eentje besluit een nieuwe ketel op te hangen. Nieuwe, energiezuinigere ketels hebben immers een veel lagere rookgasafvoertemperatuur, waardoor de rookgassen in een onderdruksysteem naar beneden kunnen zakken en voor corrosie en vervuiling kunnen zorgen. Met storingen als gevolg. Goede voorlichting aan VvE-besturen en bewoners door de installateur is daarom essentieel.

Concentrisch voor optimale veiligheid

De oplossing: vervanging van het onderdruksysteem door een overdruksysteem. En voor optimale veiligheid een concentrische rookgasafvoer. Concentrisch is in Nederland weliswaar nog niet wettelijk verplicht, maar wel de nieuwe kwaliteits- en veiligheidsnorm in installatieland. Nefit ProLine Nxt is verkrijgbaar met een daarvoor geschikte adapter. In zo’n pijp-in-pijp rookgassysteem vindt in het binnenste deel de rookgasafvoer plaats, terwijl via het buitenste deel de schone verbrandingslucht wordt aangezogen. Dit dubbelwandige systeem zorgt bovendien voor een uiterst betrouwbare beveiliging tegen het ontsnappen van rookgassen.

Comfort en energiebesparing

Vervanging van de bestaande ketels door een nieuwe generatie, energiezuinige HR-ketels als de Nefit ProLine NxT is in dit soort situaties een eerste, duurzame en energiebesparende stap. In dit complex is bij één op één vervanging 10 tot 12 procent energiebesparing mogelijk. Met waterzijdig inregelen kan daar nog een extra besparing van 8 procent bij worden opgeteld. De bewoners merken dat aan een lagere energierekening, genieten van comfortabele warmte en ruim voldoende warm tapwater en kunnen weer zo’n twintig jaar vooruit. Tegen die tijd zijn er weer nieuwe opties voor verdere verduurzaming voorhanden. De VvE heeft intussen tijd om daarvoor een financiële voorziening op te bouwen.

Betrokken partijen

Opdrachtgever: VvE
Installateur: Klimaatservice Noordholland
(onderdeel van Gasservice Noordholland)

Project informatie blad